• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Μανταρινιά (Citrus nobilis)

Οικ.Rutaceae
http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Rutaceae/

Η μανταρινιά (citrus nobilis) είναι ένα μεσαίου μεγέθους δέντρο που αναπτύσσεται καλά. Οι καρποί είναι αρκετά μεγάλοι με παχύ φλοιό που ποικίλλει από λεία έως πολύ τραχιά, ανάλογα με το υποκείμενο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Απαιτεί πολύ ζεστές κλιματικές συνθήκες για να ωριμάσει καρπός αποδεκτής ποιότητας. Το σχήμα του καρπού είναι πεπλατυσμένο και η φλούδα είναι κίτρινο-πορτοκαλί έως πορτοκαλί στην ωριμότητα. Η σάρκα είναι βαθύ πορτοκαλί και τρυφερή με μέτριο αριθμό σπόρων. Η περίοδος ωριμότητας της είναι αργά έως πολύ αργά, και τα φρούτα αποθηκεύονται καλά στο δέντρο.

 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Ο καρπός της Μανταρινιάς citrus nobilis είναι μεγάλος (μεταξύ των μεγαλύτερων από τα μανταρίνια), λοξός έως σφαιρικός,  έχει βάση μερικές φορές με κοντό λαιμό, αλλά συνήθως πιεσμένη και αυλακωμένη, κορυφή πεπλατυσμένη ή πιεσμένη.

Επιφάνεια μετρίως λεία έως τραχιά. Βαθύ κιτρινωπό-πορτοκαλί έως πορτοκαλί στην ωριμότητα.

Δέντρο μέτρια ζωηρό, μεσαίου μεγέθους, με σχετικά λίγα χοντρά, άκαμπτα και όρθια, χωρίς αγκάθια έως μέτρια ακανθώδη κλαδιά. Το φύλλωμα είναι ανοιχτό και αποτελείται από μεγάλα, σκούρα πράσινα, πλατιά λογχοειδή φύλλα, οι μίσχοι των οποίων είναι μεσαίου μήκους και στενά περιθωριοποιημένοι με τα φτερά και η φλέβα δυσδιάκριτη σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα μανταρίνια. Πολύ, παραγωγικό αλλά εμφανώς υπόκειται σε απώλεια από θραύση δέντρων και ηλιακό έγκαυμα καρπών. Δέντρο ανθεκτικό στο κρύο αλλά λιγότερο από τα περισσότερα μανταρίνια.

Σύμφωνα με τον Webber (1943), αυτή η ποικιλία προήλθε ως σπορόφυτο από καρπούς με αυτό το όνομα που έλαβε ο H. S. Magee από το Riverside της Καλιφόρνια το 1880 μέσω της ευγένειας του υπουργού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιαπωνία, John A. Bingham, ο οποίος κανόνισε να τα έχει. Γι’αυτο το λόγο η ποικιλία της μανταρινιάς ονομάστηκε  Nobilis  που στα Λατινικά σημαίνει ευγενική.Αναφέρεται ότι ο Magee, ο οποίος ήταν φυτώριούχος, έστειλε φυτά και μπουμπούκια στον J. C. Stovin του Winter Park της Φλόριντα το 1882.

Κλιματολογικά, το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της ποικιλίας είναι οι πολύ υψηλές απαιτήσεις θερμότητας για την επίτευξη κηπευτικής ωριμότητας και καλής ποιότητας, για τον λόγο αυτό είναι τελευταία  η ωρίμανση των μανταρινιών. Ο καρπός επηρεάζεται επίσης σημαντικά από περιβαλλοντικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων τόσο του υποκείμενου όσο και του εδάφους. Έτσι, όταν καλλιεργείται στη Φλόριντα σε υποκείμενο ξινού πορτοκαλιού σε εδάφη με βαρύτερη σύσταση, το μέγεθος είναι μεγάλο, η επιφάνεια του φλοιού σχετικά λεία και η γεύση εξαιρετική – πλούσια και λαμπερή.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑΣ citrus nobilis ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΜΑΝTΑΡΙΝΙΑ

Αυτό το δέντρο αναφέρεται ως «King Tangor» ή «King Mandarin» στις περισσότερες επιστημονικές αναφορές σε αυτό. Διαθέσιμα μοσχεύματα υπάρχουν και μέσω του Προγράμματος Κλωνικής Προστασίας Εσπεριδοειδών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια

Μια αξιοσημείωτη διαφορά είναι ότι σε εύκρατα κλίματα ο καρπός θα πάρει ένα λαμπερό πορτοκαλί ως απόκριση στις ψυχρότερες θερμοκρασίες όταν ωριμάσουν οι καρποί.Είναι ένα από τα πολλά εσπεριδοειδή της περιοχής. Αυτά περιλαμβάνουν το στενά συγγενικό κίτρινο έκκεντρο και τα υβρίδια κοκκινωπό έως κίτρινο έκκεντρο bo ha μανταρίνι-πόμελο. τα πορτοκαλόχρωμα chun ή sen, κίτρινο bak son και ροζ hong πορτοκαλί-μανταρίνι υβρίδια ή «βασιλικά μανταρίνια» (C. reticulata × C. sinensis). καθώς και τουλάχιστον τρεις μη υβριδοποιημένες ποικιλίες μανταρινιού (C. reticulata)

Σε αντίθεση με άλλα είδη εσπεριδοειδών, μερικά από τα οποία απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, τα μανταρίνια ευδοκιμούν σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα. Οι τύποι μανταρινιού καλλιεργούνται από εύκρατες Μεσογειακές περιοχές μέσω ζεστών και υγρών τροπικών χωρών μέχρι ξηρά περιβάλλοντα σχεδόν ερήμου. Μια άλλη εξαίρεση είναι ότι ορισμένες ποικιλίες μανταρινιού ανέχονται καλύτερα το κρύο και τον παγετό από άλλα είδη εσπεριδοειδών,

Στην προγενέστερη Γαλλική λογοτεχνία, αναφερόταν συνήθως ως ινδο-κινεζικό ή μανταρίνι της Καμπότζης Το Ιαπωνικό όνομα kunenbo (Kunembo) ισχύει για μορφές που εμφανίζονται εκεί και στην Κίνα, την Ταϊβάν (Formosa) και την Οκινάουα, οι οποίες είναι κάπως διαφορετικές αλλά θεωρούνται ότι ανήκουν σε αυτό το είδος. Φαίνεται ότι είναι η συναίνεση ότι η ομάδα King προήλθε από την Ινδο-Κίνα, από όπου εξαπλώθηκε προς τα βόρεια μέχρι την Ιαπωνία και προς τα νότια σε όλη τη Μαλαισία.http://citruspages.free.fr/mandarins.php#nobilis

Πολλά από τα μανταρίνια που βρίσκονται σήμερα στην περιοχή της Μαλαισίας και μερικά στην Κίνα φαίνεται να είναι του τύπου nobilis. Μερικοί από τους χαρακτήρες που παρουσιάζονται από αυτήν την ομάδα είναι σαν πορτοκαλί και άλλοι είναι ενδιάμεσοι μεταξύ αυτού του φρούτου και του μανταρινιού, γεγονός που υποστηρίζει το συμπέρασμα ότι ο τύπος King mandarin (Citrus nobilis) πιθανότατα προήλθε ως υβρίδιο μεταξύ των δύο.

 

Οι περισσότερες γηγενείς ποικιλίες εσπεριδοειδών υποτίθεται ότι είναι φυσικά υβρίδια, αλλά η καταγωγή τους έχει μέχρι στιγμής προσδιοριστεί μόνο σε λίγες περιπτώσεις λόγω της μεγάλης γενετικής ποικιλομορφίας τους και της χαμηλής δυνατότητας μεταφοράς των δεικτών DNA. Εδώ συμπεραίνουμε την καταγωγή των γηγενών ποικιλιών εσπεριδοειδών χρησιμοποιώντας απλή επανάληψη αλληλουχίας και δείκτες indel που αναπτύχθηκαν από διάφορους πόρους αλληλουχίας γονιδιώματος εσπεριδοειδών.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Ανθεκτικό το Χειμώνα στις  ζώνες USDA 8-10 όπου καλλιεργείται καλύτερα σε πλούσια, υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη σε ηλιόλουστες έως ημισκιασμένες περιοχές,

Βόρεια της Ζώνης 8, μπορεί να καλλιεργηθεί σε δοχεία ως φυτό εσωτερικού χώρου. Τοποθετήστε τα δοχεία σε εξωτερικούς χώρους το Καλοκαίρι σε ημισκιερές τοποθεσίες. Φέρτε δοχεία σε εσωτερικούς χώρους πριν από τον Χειμερινό  παγετό για να ξεχειμωνιάσετε σε δροσερές περιοχές με έντονο φως. Το μέγεθος και το σχήμα αυτού του φυτού μπορούν εύκολα να ελεγχθούν με κλάδεμα.

ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑΣ citrus nobilis

Κανένα σοβαρό πρόβλημα με έντομα ή ασθένειες. Προσέξτε (ιδιαίτερα σε φυτά εσωτερικού χώρου) για αλευρώδη και ακάρεα αράχνης. Κάποια ευαισθησία στον μύκητα ωίδιο και στην ανθράκωση εσπεριδοειδών.

ΧΡΗΣΗ της μανταρινιάς στην αρχιτεκτονική τοπίου και ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Σε εξωτερικούς χώρους, αποτελεί ένα ενδιαφέρον δείγμα για σκιερές περιοχές του τοπίου, όπως αίθρια, κήπους με βότανα και δασικούς κήπους.. Εξαιρετικό φυτό εσωτερικού χώρου.

 

 

 

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας