• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Μανόλια stellata (Δέντρο ή “αστέρι”;…)

Οικ. Magnoliaceae

Η μανόλια stellata είναι ένα φυλλοβόλο, αργά αναπτυσσόμενο ανθοφόρο δέντρο με στρογγυλεμένη συνήθεια ανάπτυξης που μπορεί να διαμορφωθεί σε θάμνο. Μπορεί να φτάσει σε ύψος 5-6m στην ωριμότητα, με ελαφρώς μικρότερη εξάπλωση.

Το σχήμα αστεριού των λευκών λουλουδιών του δίνει τόσο το κοινό του όνομα όσο και την επιστημονική του ονομασία. Ανθίζει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ένας όμορφος προάγγελος της Άνοιξης. Μπουμπούκια  προηγούνται της Ανοιξιάτικης εμφάνισης των ήπια αρωματικών λουλουδιών. Αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν, παράγει ροζ λοβούς σπόρων. Στις αρχές του Φθινοπώρου, αποδίδει καρπούς γεμάτους με λαμπερούς πορτοκαλί σπόρους.Kαλύτερα να φυτεύεται την Aνοιξη σε ψυχρότερα κλίματα. Διαφορετικά, φυτέψτε το το Φθινόπωρο ή το Χειμώνα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αυτόχθονα στην Ιαπωνία, τα δέντρα της μανόλιας stellata μπορούν να αναπτυχθούν στις ζώνες φύτευσης USDA 4 έως 9. Επιλέξτε μια καλά στραγγιζόμενη τοποθεσία, με όξινο έδαφος, που βρίσκεται σε πλήρη ηλιοφάνεια έως μερική σκιά. Ανθίζει καλύτερα στον ήλιο. 

Αυτό το δέντρο αναπτύσσεται καλύτερα στον πλήρη ή μερικό ήλιο, απαιτώντας  τουλάχιστον τέσσερις ώρες άμεσης, αφιλτράριστης ηλιακής ακτινοβολίας καθημερινά. Επίσης η μανόλια stellata χρειάζεται ν’αναπτυχθεί όξινα, αργιλώδη, υγρά, αμμώδη, καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

Οι μανόλιες stellata είναι δέντρα χαμηλής συντήρησης που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα. Μπορούν να χειριστούν κάποιες πλημμύρες και είναι ανεκτικά σε καταστάσεις μέτριας ξηρασίας. Ποτίστε τα δέντρα μανόλια σχολαστικά μία φορά την εβδομάδα κατά τις δύο πρώτες καλλιεργητικές περιόδους και δύο φορές το μήνα τα επόμενα χρόνια.

Η μανόλια stellata είναι ανθεκτική στο κρύο μέχρι τη ζώνη 4. Ωστόσο, μπορεί να καταστραφεί από το βαρύ χιόνι και τον πάγο, ιδιαίτερα τα άνθη του μπορεί να τραυματιστούν από τον παγετό ή τον άνεμο. Οι ανάγκες του σε υγρασία είναι μέτριες – περίπου 30 έως 50%.

Χρειάζεται πολύ ελαφρύ έως καθόλου λίπασμα. Εφαρμόστε ένα γενικό λίπασμα για όλες τις χρήσεις στις αρχές της ‘Ανοιξης πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε ανάπτυξη. Προμηθευτείτε ένα πλούσιο σε  Ρ (φώσφορο) λίπασμα για να προωθήσετε την ισχυρότερη ανάπτυξη των ριζών και την πιθανή παραγωγή ανθοφορίας.

Οι μανόλιες ανθίζουν πάνω σε κλαδιά της περασμένης χρονιάς οπότε κλαδεύεται λίγο-πολύ αμέσως μετά την άνθηση για να αποφύγετε την απώλεια των λουλουδιών του επόμενου έτους. Οι άνθρωποι γενικά δεν κλαδεύουν πολύ τις μανόλιες αν και το  δέντρο M. stellata μερικές φορές είναι λίγο πιο ανεκτικό στο κλάδεμα από άλλα μέλη του γένους του. Έχουν την τάση να αναπτύσσονται ως πολύκλωνοι θάμνοι ή θάμνοι. Για να διαμορφωθεί σαν δέντρο μπορεί να εφαρμοστεί ειδικό κλάδεμα διαμόρφωσης.

Οι μανόλιες stellata είναι ανθεκτικές κατά τη διάρκεια του Xειμώνα  Ωστόσο, καθώς ανθίζουν στα τέλη του Χειμώνα ή στις Αρχές της ‘Ανοιξης, οι ισχυροί άνεμοι αργά το Χειμώνα μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία των ανθισμένων λουλουδιών του. Όταν εξετάζετε τη θέση φύτευσης, δώστε του ένα σημείο με ένα διάλειμμα ανέμου που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας λουλουδιών. Ωστόσο, μην προστατεύετε πολύ το δέντρο. Μια προστατευμένη περιοχή με νότια έκθεση μπορεί να προκαλέσει το άνοιγμα των μπουμπουκιών πολύ νωρίς και να προκαλέσει ζημιά στον παγετό.

ΕΧΘΡΟΙ της μανόλια stellata

Eίναι ευαίσθητες σε μυκητιασικές λοιμώξεις όπως το ωίδιο, ο βοτρύτης (γκρίζα μούχλα), η βερτισίλλια και η κηλίδα στα φύλλα. Εξαπλώνεται με σπόρια μεταξύ μολυσμένων φυτών. Για να αποτρέψετε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, δώστε στο φυτό άφθονο ηλιακό φως, κυκλοφορία αέρα και καλά στραγγιζόμενο έδαφος και βεβαιωθείτε ότι το δέντρο έχει ξηρό φύλλωμα και πέταλα λουλουδιών. Επίσης, αφαιρέστε τα μολυσμένα φύλλα νωρίς. Κλαδέψτε τα κλαδιά ή αραιώστε τα για να αποθαρρύνετε ένα υπερβολικά υγρό περιβάλλον και να προωθήσετε την κυκλοφορία του αέρα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, αντιμετωπίστε με μυκητοκτόνα σύμφωνα με τη συσκευασία.

Το κύριο έντομο εχθρός της μανόλιας είναι το Neolecanium cornuparvum και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το δέντρο  Τα έντομα αυτά ρουφούν το χυμό από τα φύλλα και μπορούν να βλάψουν το δέντρο. Αφήνουν πίσω τους ένα υπόλειμμα μαύρο,  σαν αιθάλη, το οποίο μπορεί να ενθαρρύνει τις συνθήκες ανάπτυξης μούχλας. Για να το αντιμετωπίσετε , πρέπει να το πιάσετε νωρίς όταν το έντομο βρίσκεται στο στάδιο που σέρνεται, δηλαδή της προνύμφης.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικές μεθόδους όπως εντομοκτόνο διάλυμα  με σαπούνι (συνήθως εφαρμόζεται τον Αύγουστο) και να εφαρμόσετε ξανά δύο εβδομάδες αργότερα. Πρόοδος σε άλλες χημικές εναλλακτικές λύσεις εάν οι οργανικές μέθοδοι είναι ανεπιτυχείς.https://www.thespruce.com/star-magnolia-trees-2132137

Χρήση στην Αρχιτεκτονική τοπίου

Ο αρχιτέκτονας τοπίου μπορεί να βρει τη Magnolia stellata χρήσιμη ως μεγάλο δείγμα θάμνου.

Θα πρέπει να του δοθεί μια προστατευμένη θέση και να δοθεί στο δέντρο χώρος για να εκτιμηθεί πλήρως. Η ποικιλία Magnolia stellata ‘Two Stones’ έχει μεγαλύτερα φύλλα και άνθη από το είδος Magnolia stellata.

Η μανόλια χρησιμοποιείται συνήθως σαν σημείο αναφοράς σε κήπο. Η Royal horticultural society απένειμε στη Magnolia stellata το περίφημο βραβείο Garden Merit το 1993. Μην ξεχνάμε οτι οι Ανθισμένες μανόλιες έχοντας ιδιαίτερη ομορφιά χάρισαν το όνομά τους στην ομώνυμη ταινία με τη Julia Roberts.

https://davisla.wordpress.com/2012/03/13/plant-of-the-week-magnolia-stellata/

 

 

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας