• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Λιπόκεδρος( Libocedrus decurens)

Ο λιπόκεδρος είναι ένα κωνοφόρο δέντρο με καταπληκτική διχρωμία(σκούρο πράσινο-κίτρινο) που θυμίζει φυσικό Χριστουγεννιάτικο έλατο.Απαιτήσεις σε νερό: Μέτριο πότισμα
Απαιτήσεις σε ήλιο: Ηλιόλουστη – ημισκιερή τοποθεσία
Μέγεθος: Ύψος έως 30 μ

Αειθαλές κωνοφόρο, μακρόβιο και αργής ανάπτυξης. Μορφολογικά βρίσκεται ανάμεσα στην τούγια και το κυπαρίσι.  Καλλιεργείται για το μοναδικής ομορφιάς δίχρωμο φύλλωμα του, με τη νέα βλάστηση να είναι κίτρινου χρώματος και την βλάστηση περασμένων ετών βαθυπράσινη. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες έως ημισκιερές θέσεις φύτευσης. Ο λιπόκεδρος ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμά τα γόνιμα, με καλή αποστράγγιση. Δεν παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην έλλειψη νερού, αν και μέχρι τώρα δεν επαληθεύται αυτό σε συνθήκες Ελλάδος ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.Τα αμμώδη έως αργιλώδη εδάφη είναι κατάλληλα για το λιπόκεδρο.

Ιθαγενής στη δυτική περιοχή της Βόρειας Αμερικής. ‘Eχει στενό σε σχήμα κιόνα κορμό σε βορειότερες περιοχή, αλλά  κάπως κωνικό σχήμα προς τα νότια. Όταν τα δέντρα είναι γερασμένα, ο κορμός είναι κοκκινοκαφέ και ξεφλουδίζει σε μακριά φύλλα. Τα λέπια στα κοκκινωπό καφέ κλαδάκια ξεχωρίζουν το ένα πάνω στο άλλο καθώς μεγαλώνουν. Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ του πάνω και του κάτω μέρους. Ο λιπόκεδρος είναι ένα μοναχικό δέντρο, με θηλυκά και αρσενικά άνθη που αναπτύσσονται σε διαφορετικά κλαδιά. Οι μικροί ωοειδείς κώνοι που κρέμονται έχουν σχήμα αγκίστρου στην κορυφή. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο χαρακτηριστικό του λιπόκεδρου. Συχνά μόνο τα κεντρικά άνθη φέρουν σπόρους.

Είναι ευαίσθητος στην ασθένεια Phytofthora  .Το ξύλο του είναι εύκολο στην επεξεργασία και αρωματικό. Ο λιπόκεδρος αναπτύσσει κορμό με ζεστό κοκκινοκαφέ χρώμα σε μεταγενέστερη ηλικία. Το αρωματικό ξύλο, που δουλεύεται εύκολα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή μολυβιών.

Το φύλλωμα του είναι αρωματικό όταν το τρίψουμε. Παράγει πολύ λίγα άνθη και επομένως ακόμη λιγότερα κουκουνάρια. Δεν αγαπά τα πολύ ασβεστούχα εδάφη, δεν έχει πρόβλημα με τα όξινα. Φυτεύεται μεμονωμένο, σε ομάδες, με άλλα κωνοφόρα, σε φυτοφράχτες. Υ: 8-12 μ. Δ: 4-6 μ. Ηλιος: 2/3 Ταχύτητα ανάπτυξης: 2/4 Ζ: 7

 

 

 

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας