• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Κόκκινο ιαπωνικό σφενδάμι ( Acer)

Ο σφένδαμος, το σφενδάμι ή σφεντάμι (αρχ. ελλ., ἡ σφένδαμνος) είναι είδος άγριου δένδρου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για γένος δένδρων ή ημίθαμνων με την επιστημονική ονομασία Acer. Η επιστημονική ονομασία του σφένδαμου οφείλεται στα χαρακτηριστικά φύλλα του με τρεις ή πέντε μυτερές απολήξεις (acer στα λατινικά σημαίνει οξύς, αιχμηρός). Επίσης χαρακτηριστικός είναι ο καρπός του σφένδαμου, που έχει δυο φύλλα με δύο πυρήνες στο μέσο και μοιάζει με έντομο με δυο μεγάλα φτερά.

Ο σφένδαμος χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, σε οικοδομικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, στην κατασκευή μουσικών οργάνων, ως διακοσμητικό φυτό (π.χ Bonsai) κ.α. Προσβάλλεται συχνά από μύκητες, ορισμένοι εκ των οποίων μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο του φυτού. Το φύλλο του σφενδάμου αποτελεί το εθνικό σύμβολο του Καναδά και η αναπαράσταση του βρίσκεται στο κέντρο της σημαίας της χώρας.https://www.arborday.org/trees/treeguide/TreeDetail.cfm?ItemID=866

Είδη

Τα είδη του σφένδαμου ξεπερνούν τα εκατό. Ορισμένα από αυτά είναι αειθαλή, αλλά τα περισσότερα είδη είναι φυλλοβόλα. Ο πιο κοινός σφένδαμος είναι Σφένδαμος ο ψευδοπλάτανος (Acer pseudoplatanus), που ευδοκιμεί στην Κεντρική Ευρώπη, στις βορινές ακτές της Μεσογείου και στον Καύκασο. Συνήθως βρίσκεται στα δάση, απομονωμένος, σε γόνιμο έδαφος. Τα φύλλα του είναι ελαφρά, με λοβό και το κάτω μέρος τους είναι σχεδόν λευκό. Το ξύλο του είναι λευκό και όχι πολύ συμπαγές. Το ξύλο της ρίζας του έχει ωραία νερά και χρησιμοποιείται για μικρά έπιπλα πολυτελείας. Το σφενδάμι αυτό υπάρχει και στην Βόρειο Ελλάδα, και είναι περιζήτητο για την κατασκευή μουσικών οργάνων και επίπλων.

.

Ένα άλλο είδος σφένδαμου είναι Σφένδαμος ο πλατανοειδής ή νορβηγικός σφένδαμος (Acer platanoides), που βρίσκεται στα δάση της Βορείου Ευρώπης και της Βορείου Ασίας. Ο σφένδαμος αυτός, που είναι φυλλοβόλος, μοιάζει με τον πλάτανο, αλλά το ξύλο του είναι ελαφρά κοκκινωπό και κατώτερης ποιότητας. Το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 30 μέτρα, ενώ μπορεί να ζήσει έως και 250 χρόνια.https://www.gardenia.net/plant-variety/acer-palmatum-japanese-maple

Ο Σφένδαμος ο σακχαρώδης (Acer saccharum) μοιάζει με τον νορβηγικό σφένδαμο, αλλά ευδοκιμεί μόνον στα δάση της Βορειοανατολικής Αμερικής. Είναι φυλλοβόλος και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα. Ο σφένδαμος αυτός κατά την άνοιξη, πριν πέσουν τα φύλλα του, περιέχει υγρά πλούσια σε σάκχαρα. Τα υγρά αυτά συλλέγονται,Ένα όπως συλλέγεται και η ρητίνη των πεύκων και βράζονται για να πυκνώσουν και από τα να παραχθεί έτσι το «σιρόπι από σφένδαμο» (αγγλ., maple syrup).

Πιο κοινά και διαδεδομένα φυλλοβόλα δέντρα στην ανατολική Βόρεια Αμερική είναι το Acer rubrum ή αλλιώς ο κόκκινος σφένδαμος. Το ύψος του κυμαίνεται από 18 έως 27 μέτρα και κατ’ εξαίρεση μπορεί να ξεπεράσει τα 35 μέτρα. Η διάρκεια ζωής του δεν ξεπερνά τα 150 χρόνια και φτάνει σε επίπεδα ωρίμανσης στα 70-80 χρόνια. Αποτελεί πηγή τροφής για διάφορα είδη άγριας ζωής, όπως τα ελάφια και διάφορα λεπιδόπτερα. Επίσης, στις αρχές της άνοιξης όταν ανθίζει το δέντρο, προσελκύει πολλούς Το πορφυρό Σφενδάμι είναι φυλλοβόλο, ορθόκλαδο είδος, οξύφυλλο, αργής ανάπτυξης. Προτιμά σκιερές ή ημισκιερές θέσεις φύτευσης, γόνιμα και όξινα εδάφη. Έχει πορφυρό και ιώδες φύλλωμα σε σχήμα πλάτανου.Ο κόκκινος σφένδαμος επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικά για την παραγωγή σιροπιού σφενδάμου (σε μικρή κλίμακα) και για την μέτρια έως υψηλής ποιότητας ξυλεία του. Το δέντρο αυτό είναι γνωστό κυρίως για το εξαιρετικά βαθύ κόκκινο φύλλωμα, που έχει το φθινόπωρο. Λόγω του όμορφου φυλλώματός του συχνά χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό δέντρο σε πάρκα, μεγάλους κήπους, σε όχθες και ποτάμια.Το θέαμα που προσφέρει είναι εντυπωσιακό!!

 

 

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας