• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Καρίσσα macrocarpa-πεταλούδα μονάρχης (monarch) και άλλες πεταλούδες

  • Home
  • Uncategorized

Οικ.Apocynaceae

Οι αειθαλείς θάμνοι από γυαλιστερά  δερματώδη φύλλα φέρουν μάζες από μεγάλα, αρωματικά, όμορφα, σαν έλικα, χιονισμένα λευκά λουλούδια των οποίων το βαθύ άρωμα εντείνεται τη νύχτα, αυτά τα λουλούδια ανοίγουν για μήνες κάθε φορά και για όλους τους δώδεκα μήνες στις πιο ζεστές χώρες. Καλλωπιστικά, παχουλά, στρογγυλά, κατακόκκινα, σχεδόν σε μέγεθος δαμασκηνιού, εμφανίζονται φρούτα το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο ταυτόχρονα με την αρωματική άνθηση.Οι καρποί γεμάτοι βιταμίνες χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της διατροφής.Η καρίσσα αντιμετωπίζει καλά ανέμους με αλάτι, καθιστώντας το μια καλή επιλογή αειθαλούς καλλωπιστικού θάμνου για παράκτιες περιοχές. https://landscapeplants.oregonstate.edu/plants/carissa-macrocarpa

Ευδοκιμεί στον ήλιο ή στη ημισκιά. Τα αρωματικά λευκά άνθη σε σχήμα αστεριού εμφανίζονται από την Άνοιξη έως τα μέσα του Καλοκαιριού και προσελκύουν έντομα, πεταλούδες και εντομοφάγα πουλιά. Χρησιμοποιείται επίσης για χώρους φωλεοποίησης. Αυτός ο θάμνος είναι κατάλληλος για ισοστάθμιση πρανών εδαφών ή και επίσης ακανθώδη φράγματα ασφαλείας.

Ο καρπός είναι ιδιαίτερα θρεπτικός καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Όλα τα Carissa έχουν βρώσιμα φρούτα. . Η ρίζα χρησιμοποιείται φαρμακευτικά για τον βήχα, ή σαν τονωτικό.

Η πεταλούδα μονάρχης (Danaus plexippus L.) είναι ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα έντομα παγκοσμίως, αξιοσημείωτη για την αφθονία της, τις αλληλεπιδράσεις της με τα φυτά ξενιστές της οικογένειας Apocynaceae όπως η καρίσσα και τη μεταναστευτική της συμπεριφορά https://butterfly-plant-shop.square.site/product/natal-plum-carissa-macrocarpa/13

Για κάθε είδος πεταλούδας μονάρχη (monarch) ή Swallowtail υπάρχει ένα ξεχωριστό φυτό (ή πολλά φυτά) που θα φάνε οι πολύ πεινασμένες κάμπιες αυτού του συγκεκριμένου είδους. Για παράδειγμα, οι κάμπιες Black Swallowtail τρώνε μόνο τα φύλλα του μαϊντανού, του άνηθου και του μάραθου . Οι κάμπιες monarch τρώνε μόνο milkweed. Ο θάμνος Carissa ανήκει στα φυτά milkweed Γι’ αυτό, αν θέλετε να προσελκύσετε πεταλούδες στην αυλή σας, δεν αρκεί να φυτέψετε τα λουλούδια από τα οποία πίνουν νέκταρ. Πρέπει επίσης να φυτέψετε τα είδη φυτών στα οποία θα γεννήσουν τα αυγά τους. Εάν οι πεταλούδες στην αυλή σας δεν βρουν αυτά τα φυτά-ξενιστές προνυμφών, θα πάνε αλλού. Αλλά αν συνδυάσετε φυτά νέκταρ για πεταλούδες με φυτά ξενιστές για τις προνύμφες τους, δημιουργείτε έναν μπουφέ για τα στάδια ζωής των πεταλούδων που αγαπάτε περισσότερο. Πολλά φυτά ξενιστές προνυμφών είναι δέντρα και θάμνοι. Μερικά είναι λουλούδια και βότανα. Και πολλά είναι ζιζάνια. Δημιουργήστε μια θέση στην αυλή σας για φυτά ξενιστές προνυμφών των οποίων τις πεταλούδες θέλετε να προσελκύσετε.

Πριν από πολύ καιρό, τα φυτά milkweed τοποθετήθηκαν στην οικογένεια Asclepiadaceae, η οποία  περιλάμβανε τα γένη: Asclepias, Cynanchum και Matelea. Οι ταξονόμοι κατέληξαν πιο πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι τα milkweed κατηγοριοποιούνται καλύτερα ως μέλη της οικογένειας των Apocynaceae , η οποία κατά μία εκτίμηση έχει 400 γένη και μαζί περιλαμβάνουν 4555 είδη. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε τροπικές και θερμές εύκρατες περιοχές.

Έτσι στα milkweed ανήκει και η υποφαινόμενη Καρίσσα, που μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των milkweed αποτελούν την κύρια τροφή της προνύμφης monarch, μιας υπο εξαφάνιση πεταλούδας.

Οι πεταλούδες monarch χρειάζονται milkweed για να γεννήσουν τα αυγά τους. Με μεταβαλλόμενες πρακτικές διαχείρισης γης, πολλά φυτά milkweed έχουν απομακρυνθεί απο τα φυσικά τοπία. Η φύτευση τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση του πληθυσμού τους καθώς παρέχουν πολύτιμο νέκταρ σε μια ποικιλία από μέλισσες και πεταλούδες.https://www.nwf.org/Garden-for-Wildlife/About/Native-Plants/Milkweed

 

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας