• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Καμφορόδεντρο Cinnamomum camphora: Camphor Tree

Οικ. Lauraceae

Υπάρχουν λίγα είδη δέντρων των οποίων η παγκόσμια φήμη ποικίλλει τόσο εντυπωσιακά όσο η Cinnamomum camphora  το καμφορόδεντρο.Ένας γίγαντας από τα πλατύφυλλα δάση της Ιαπωνίας, μεγαλώνει μεταξύ 15 – 30 μέτρων σε ύψος, αν και μερικά στην Κίνα έχουν φτάσει σε ύψος τα 50 μέτρα. Κόβει μια ογκώδη και ενδιαφέρουσα φιγούρα, με παχιά και συστραμμένα κλαδιά που φέρουν αρωματικά φύλλα που μυρίζουν καμφορά.

Τα φύλλα του είναι αειθαλή, απλά, , σκούρα πράσινα, έχουν γυαλιστερές επάνω επιφάνειες με πιο ανοιχτόχρωμες κάτω πλευρές και εναλλάσσονται κατά μήκος του κλάδου. Τα φύλλα μπορεί να ποικίλουν μεταξύ 4,5 – 11 cm μήκος και 3 – 6 cm πλάτος. Οι μίσχοι του (ή οι μίσχοι) έχουν συνήθως μήκος 2 – 4 cm. Τα νέα φύλλα μπορεί να έχουν αποχρώσεις του ροζ ή του κόκκινου, αν και το χρώμα μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με το περιβάλλον, την ηλικία του δέντρου και την εποχή του χρόνου. Οι άκρες (ή τα περιθώρια) είναι λείες και αισθητά κυματιστές. Τα φύλλα θα αναδώσουν την ευδιάκριτη μυρωδιά της καμφοράς εάν κοπούν ή συνθλιβούν. Μερικοί λένε ότι η μυρωδιά είναι πολύ φαρμακευτική ή μυρίζει σαν μενθόλη. Μερικά έντομα όπως το Common Bluebottle (Graphium sarpedon τρέφονται με το φύλλο.https://www.tokyonaturalist.com/post/cinnamomum-camphora-camphor-tree

 Ο ώριμος φλοιός είναι τραχύς, χρώματος ανοιχτού καφέ ή γκρι και κάθετα σχισμένος (ή σχισμένος). Όταν είναι νεότερος, ο φλοιός μπορεί να φαίνεται πρασινωπός και λείος.  Τα άνθη εμφανίζονται από τον Απρίλιο – Ιούνιο, είναι μικρά (πλάτους 1 – 2 mm), λευκοκίτρινα ή λευκοπράσινα και ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικό και θηλυκό αναπαραγωγικό τμήμα). Τα άνθη αναπτύσσονται από τις άκρες των κλαδιών σε συστάδες μήκους 5 – 7,5 cm και γονιμοποιούνται από μύγες δίπτερων. Ο καρπός υπάρχει από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Ο καρπός είναι ένα drupe, το οποίο αποτελείται από ένα σαρκώδες στρώμα που καλύπτει έναν σκληρυμένο σπόρο (παρόμοιο με ένα κεράσι, το οποίο είναι επίσης ένα drupe). Έχει πλάτος 0,5 – 1 cm, μαύρο όταν ωριμάσει και ελκυστικό για ορισμένα είδη πουλιών. Τα φρούτα, μαζί με τα φύλλα και τις ρίζες, μπορεί να είναι πολύ τοξικά για τον άνθρωπο.https://www.boethingtreeland.com/plants/cinnamomum-camphora/

Eκτός από την εντυπωσιακή εμφάνισή της, η Cinnamomum camphora έχει επίσης μακροχρόνιους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με τις ιαπωνικές θρησκευτικές παραδόσεις ως δέντρο πνευματικής και συμβολικής σημασίας.

Το είδος είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ζωντανά δέντρα στη χώρα, πολλά από τα οποία προστατεύονται από την κυβέρνηση. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες που έχουν συνδέσει από καιρό το δέντρο με τη θεραπεία και την προστασία, ακόμη και αφού η χρήση της καμφοράς για τη θεραπεία ασθενειών έγινε λιγότερο κοινή.

Το δέντρο της Ιατρικής

Το ιαπωνικό όνομα του Cinnamomum camphora υποδηλώνει την πολιτιστική και ιστορική σημασία του στην Ιαπωνία και τις μυριάδες πρακτικές χρήσεις του. Μια θεωρία προτείνει ότι το クスノキ (“Kusunoki”) προέρχεται από τη λέξη クスリノキ “Kusuri-no-ki”, που κυριολεκτικά σημαίνει “δέντρο της ιατρικής”. Το εν λόγω φάρμακο είναι το λάδι καμφοράς, το οποίο προέρχεται από το ξύλο και τις ρίζες του δέντρου και έχει αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η λέξη クスノキ (“Kusunoki”) μπορεί επίσης να προέρχεται από το クスシキ (“Kusushi-ki”), μια λέξη που δεν χρησιμοποιείται πλέον στα σύγχρονα ιαπωνικά που σημαίνει “μυστήριο” και είναι η ίδια η προέλευση της λέξης για την ιατρική, クスリ (“Kusuri” ). Εκτός από το “μυστηριώδες δέντρο”, το クスシキ (“Kusushi-ki”) έχει μια άλλη έννοια: “βρωμερό δέντρο”. Γνωστή για την έντονη φαρμακευτική της μυρωδιά, η καμφορά μπορεί να μυριστεί από το φλοιό της Cinnamomum camphora καθώς και από τα θρυμματισμένα φύλλα της.https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/50/5/article-p762.xml

Εκτός από τις φαρμακευτικές και αρωματικές του ιδιότητες, το λάδι καμφοράς και το ξύλο χρησιμεύουν επίσης ως αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά. Αν και αυτό ήταν πιθανώς μια πολύ ευπρόσδεκτη ανακούφιση για όσους ζουν σε υγρά, ζεστά κλίματα που προτιμά το καμφορόδεντρο.

.

 Ένα δέντρο, που έχει προσδιοριστεί ότι είναι τουλάχιστον 1.500 ετών, μπορεί να βρεθεί στο Ναό Kamo-Hachiman στην Άιρα της Καγκοσίμα. Αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζωντανά δέντρα στην Ιαπωνία, με ύψος 30 μέτρα και περίμετρο κορμού 24,2 μέτρα. Επιπλέον, τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι το δέντρο χρονολογείται πριν από την κατασκευή του ναού και ήταν ήδη αρκετά μεγάλο όταν χτιζόταν το ιερό το έτος 1123.

Η Cinnamomum camphora ήταν μεταξύ των δέντρων που επέζησαν από τους ατομικούς βομβαρδισμούς του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945 (ονομάζονται Hibakujumoku ή «δέντρα επιζώντων»). Μεταξύ αυτών ήταν τρία δέντρα καμφοράς στο Ναό Shirakami στη Χιροσίμα που επέζησαν παρά το γεγονός ότι ήταν λιγότερο από 500 μέτρα από το υποκέντρο και όλοι στο ιερό χάθηκαν τη στιγμή της έκρηξης. Αν και η υπέργεια θέση των δέντρων είχε καεί, τα δέντρα τελικά αναπτύχθηκαν από τις ρίζες που επιβίωσαν. Μετά τους βομβαρδισμούς, το Cinnamomum camphora ήταν ένα από τα πιο γρήγορα είδη δέντρων που αναγεννήθηκαν και λειτούργησε ξανά ως σημαντικό παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάκτησης, θεραπείας και ζωτικότητας.

Εφαρμογή στην Αρχιτεκτονική τοπίου

Ενώ η Cinnamomum camphora μπορεί ακόμα να βρεθεί ευρέως στις πλαγιές και τα δάση βουνοπλαγιών της Ιαπωνίας σήμερα, αυτό το είδος φυτεύεται επίσης συνήθως σε πάρκα και κατά μήκος των δρόμων.

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας