• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Ιρεσίνη (Blood leaf plant)

Οικ. Amaranthacae
Η ιρεσίνη (Iresine herbstii) είναι ένα σχετικά ασυνήθιστο φυτό, αλλά είναι υπέροχο σε οποιονδήποτε κήπο ή ως φυτό εσωτερικού χώρου. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 30 είδη φυτών ιρεσίνης , όλα ιθαγενή στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα στη Βραζιλία. Κυμαίνονται από μικρούς έως μεσαίου μεγέθους θάμνους και οι περισσότεροι είναι πολυετείς. Τα λουλούδια σε αυτά τα φυτά δεν είναι αξιοσημείωτα, αποτελούμενα από μικρά πρασινωπά ή λευκά άνθη σε μικρούς μίσχους, αλλά αντ ‘αυτού, συνήθως καλλιεργούνται για το εντυπωσιακό τους φύλλωμα.https://www.thespruce.com/grow-blood-leaf-indoors-1902571
Εκτός από το ενδιαφέρον φύλλωμά τους, αυτά τα φυτά είναι αξιοσημείωτα για το εύρος των κοινών ονομάτων τους.  Είναι πιο κοινά στο νότιο ημισφαίριο, γεγονός που τα κάνει σπάνια στο βόρειο ημισφαίριο.Αν και η ιρεσίνη μπορεί να φυτευτεί τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο, γίνεται αρκετά δύσκολο σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ανθεκτικό στις ζώνες USDA 10 έως 12 https://planthardiness.ars.usda.gov/και χρειάζεται πολλή ζέστη και υγρασία. Εάν ζείτε σε μια περιοχή που είναι επιρρεπής σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καλλιεργήστε  την ιρεσίνη ως φυτό εσωτερικού χώρου ή κρατήστε το σε ένα δοχείο και μετακινήστε το σε εσωτερικό χώρο όταν πέσει η θερμοκρασία.http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Iresine+herbstii

ΙΡΕΣΙΝΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ

Φωτοσυνθέτει η ιρεσίνη; Ιδού η απορία. Μην ξεχνάμε οτι ανήκει στην οικογένεια Amaranthacae

Υπάρχει λιγότερη χλωροφύλλη ανά ξηρό βάρος στα φύλλα των ηλιόφυτων, αλλά περιέχουν περισσότερες χρωστικές του συστήματος χρωστικών Ι και χλωροφύλλη P 700. Η αναλογία χλωροφύλλης α προς χλωροφύλλη β είναι περίπου 5:1. Εξ ου και η υψηλή φωτοσυνθετική ικανότητα των ηλιοφύτων. Το σημείο αντιστάθμισης βρίσκεται στην περιοχή υψηλότερου φωτισμού. Η ένταση της φωτοσύνθεσης φτάνει στο μέγιστο σε πλήρες ηλιακό φως. Σε μια ειδική ομάδα φυτών – ηλιόφυτα, στην οποία το CO 2 στερεώνεται από C4-δικαρβοξυλικά οξέα, ο κορεσμός του φωτός της φωτοσύνθεσης δεν επιτυγχάνεται ακόμη και κάτω από τον ισχυρότερο φωτισμό. Πρόκειται για φυτά από άνυδρες περιοχές (έρημοι, σαβάνες). Υπάρχουν ιδιαίτερα πολλά φυτά C4 μεταξύ των οικογενειών του bluegrass, του sdge, του aiz, του purslane, του Amaranth, του haze, του γαρύφαλλου και της ευφορβίας. Είναι ικανά για δευτερογενή στερέωση και επαναχρησιμοποίηση του CO 2 που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της ελαφριάς αναπνοής και μπορούν να φωτοσυνθέσουν σε υψηλές θερμοκρασίες και με κλειστά στομάτια  κάτι που παρατηρείται συχνά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Τυπικά, τα φυτά C4, ιδιαίτερα το ζαχαροκάλαμο και το καλαμπόκι, είναι ιδιαίτερα παραγωγικά.

Οπότε και η Ιρεσίνη της οικογένειας Amaranthacae φωτοσυνθέτει και μάλιστα σε ψηλές θερμοκρασίες και με κλειστά στομάτια.

 

Στον εγγενή βιότοπό του ή όταν καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους με τις κατάλληλες συνθήκες, το φυτό μπορεί να φτάσει τα 1,5μ σε ύψος με μια εξάπλωση 1μ. Ωστόσο, σε εσωτερικούς χώρους, είναι πιο πιθανό να παραμείνει μεταξύ 30-45εκ. ύψος, με κόκκινα φύλλα

Τα μικρότερα φυτά τείνουν να ευδοκιμούν σε μερική σκιά, αλλά καθώς μεγαλώνουν μπορούν να ανεχθούν περισσότερο φως. Είναι φυτά μπορντούρας από τη φύση τους, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται στις παρυφές των δασών και αντέχουν σε διαφορετικά επίπεδα φωτός.​ Μπορούν να ανεχθούν λιγότερο φως τους χειμερινούς μήνες, επομένως μην τα τοποθετείτε πολύ κοντά σε ένα παράθυρο.

Ωστόσο, εάν το φυτό γίνεται μικρό, πιθανότατα δεν παίρνει αρκετό φως.

Κατά την καλλιέργεια του φυτού σε εξωτερικούς χώρους, η ιρεσίνη  προτιμά βιολογικά πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Για την ανάπτυξη σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο, χρησιμοποιήστε ένα αργιλώδες μείγμα γλάστρας. Η τακτική υγρασία είναι απαραίτητη, ειδικά κατά την περίοδο ανάπτυξης. Δεν είναι φυτά του νερού, επομένως μην τα ποτίζετε, αλλά φυτά χωρίς επαρκή υγρασία θα αρχίσουν να αναπτύσσουν καφέ περιθώρια και να πέφτουν φύλλα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορείτε να μειώσετε τα ποτίσματα, αλλά στοχεύστε να διατηρήσετε το έδαφος υγρό.Το φυτό απαιτεί ψηλή θερμοκρασία.

Χρειάζεται υγρό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ποιοι είναι οι εχθροί της ιρεσίνης; Λεπτοί ιστοί στα φυτά υποδηλώνουν προσβολή από κόκκινα ακάρεα αράχνης. Αυτά τα μυζητικά έντομα  όταν εμφανίζονται  μπορούν να καταπολεμηθούν είτε με εντομοκτόνο είτε βιολογικά με παρασιτικά ακάρεα. Μελίτωμα, χολή και παραμορφωμένα φύλλα είναι σημάδι προσβολής από αφίδες. Χρησιμοποιήστε ένα εντομοκτόνο ή βιολογικό έλεγχο, π.χ. με παρασιτικές σφήκες ή αρπακτικά όπως Aphidoletes aphidimyza.

https://en.hortipedia.com/Iresine_herbstii

 

 

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας