• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Ιπποφαές

Ιπποφαές: Το γνωστό-άγνωστο αντιοξειδωτικο φυτό

Το Ιπποφαέs Hippophaes Rhamnoides είναι ένα φυτό που ανήκει στα αντιοξειδωτικά φυτά (superfoods) για το οποίο έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία, πτυχιακές εργασίες και πλήθος άρθρων. Στο άρθρο αυτό θα δούμε κάποια επιγραμματικά στοιχεία γι’αυτό, χωρίς να θέλουμε ν’αντικαταστήσουμε εκτενή αφιερώματα και μελέτες που έχουν γίνει στο φυτό Ιπποφαές, προκειμένου να το καταστήσουμε πιο γνωστό στο ευρύ κοινο.

Οικ. Elaeagnaceae

Το Ιπποφαές είναι ένας πλατύφυλλος φυλλοβόλος θάμνος, 3 × 3 m, που μπορεί να διαμορφωθεί και σαν μικρό δέντρο έως 9 m, κλαδιά ακανθώδη, κλαδί αρχικά φολιδωτό, αργότερα θαμπό γκρι. Φύλλα εναλλασσόμενα, απλά, γραμμικά έως στενά λογχοειδή, μήκους 1-6 cm και πλάτους 0,3-1 cm, σε μορφή και υφή σαν ιτιά, μυτερή άκρη, βάση σφηνοειδή, περιθώριο ολόκληρο, πάνω επιφάνεια σκούρο γκρι-πράσινο με ασημί λέπια, αλλά λιγότερο φολιδωτό από την ασημί κάτω επιφάνεια. Διόοικα – αρσενικά και θηλυκά φυτά. Τα άνθη κιτρινωπά, είναι μοναχικά ή σε σύντομες συστάδες, εμφανίζονται με τα πρώτα φύλλα, αλλά δεν είναι επιδεικτικά. Eπικονιάζεται με τον άνεμο. Οι θάμνοι συνήθως αρχίζουν να καρποφορούν μετά από τρία χρόνια και δίνουν μέγιστες αποδόσεις μετά από επτά έως οκτώ χρόνια. Τα αρσενικά δέντρα ανθίζουν λίγο νωρίτερα από τα θηλυκά και για μια περίοδο 6- 12 ημέρες. To Ιπποφαές  απαιτεί περίπου 12-15 εβδομάδες από την ανθοφορία μέχρι τα φρούτα να γίνουν πλήρως ώριμα. Η ωρίμανση μπορεί να είναι από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Οκτώβριος στην Κίνα, ανάλογα με το υποείδος, την τοποθεσία και το υψόμετρο. Τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν.https://www.foragingcoursecompany.co.uk/post/foraging-guide-sea-buckthorn

Ο καρπός υποσφαιρικός ή ωοειδής, έντονο πορτοκαλί, μήκους 6-8 mm, επιμένει μέχρι την Άνοιξη του επόμενου έτους. περιέχει έναν μόνο καφέ σπόρο. Το Ιπποφαές ονομάζεται και sea Buckthorn, γνωστό και ως Sea Berry και ακόμη και ως Siberian Pineapple, διακρίνεται για τα άφθονα, βρώσιμα πορτοκαλί μούρα που είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (χρήση σε πίτες, κονσέρβες, σάλτσες και χυμούς) και το ελκυστικό, λεπτό ασημί φύλλωμα.

Ηλιοφάνεια και συνθήκες εδάφους

Ήλιος ή σκιά, ανέχεται το αλάτι και το φτωχό έδαφος, αλλά απαιτεί καλή αποστράγγιση.Για καλή παροχή μούρων, πρέπει να βρίσκεται σε ηλιόλουστη κατάσταση.  Είναι πολύ χρήσιμο σε υγρές τοποθεσίες (δεν του αρέσει το ξηρό έδαφος) και μπορεί να σταθεροποιήσει το άζωτο στο έδαφος, επομένως είναι χρήσιμο στη βελτίωση των φτωχών εδαφών.https://www.cabi.org/isc/datasheet/27202

Χρήση στην Αρχιτεκτονική τοπίου

Μπορεί να καλλιεργηθεί ως θάμνος ή μικρό δέντρο ή ως φράκτης ή παραβάν. Λόγω της πυκνής ανάπτυξής του και των αιχμηρών αγκαθιών του, μπορεί να δημιουργήσει έναν σχεδόν αδιάβατο φράκτη φραγμού.

 Για καλή παραγωγή καρπού, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αναλογία 6/7 θηλυκά φυτά προς 1 αρσενικό φυτό. Ο καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και άλλες υγιεινές ουσίες. Καλλιεργείται απο τη ζώνη ανθεκτικότητας  USDA 3 και πάνω. Η εγγενής περιοχή εκτείνεται από την Ευρώπη έως τα όρη Altai της κεντρικής Ασίας και τη δυτική και βόρεια Κίνα και τα βορειοδυτικά βουνά των Ιμαλαΐων. 

Το Ιπποφαές μπορεί να σταθεροποιήσει το ατμοσφαιρικό Αζωτο μέσω της σχέσης του με τον μικροοργανισμό Frankia, και αυτό του επιτρέπει να εγκατασταθεί σε εδάφη φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, π.χ. αμμόλοφους και να ανταγωνίζεται άλλη βλάστηση.

Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, το Ιπποφαές ήταν η αγαπημένη τροφή του Πήγασου, του φτερωτού αλόγου και σήμερα, πολλά συμπληρώματα αλόγου περιέχουν μούρα ή φύλλα από αυτό το φυτό, που θεωρείται ότι βελτιώνουν την υγεία των ιπποειδών. Τα μούρα είναι βρώσιμα και γεμάτα βιταμίνη C – έως και 15 φορές την ποσότητα που περιέχεται στα πορτοκάλια Το λάδι από τα μούρα χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Χρησιμοποιήθηκε από Ρώσους αστροναύτες για την προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα και ακόμη και για τη θεραπεία των θυμάτων της καταστροφής του Τσερνομπίλ.

Καλλιέργεια Ιπποφαούς

Οι φυτείες Ιπποφαούς μπορούν να παράγουν 6,32 τόνους/στρέμμα ξύλου. Για να εξασφαλιστεί επαρκής επικονίαση, οι καλλιέργειες θα πρέπει να έχουν μεταξύ 7-12% των δέντρων ως επικονιαστές. Στην Κίνα φυτείες ιπποφαούς έξι ετών μπορούν να παράγουν 6,32 τόνους/στρέμμα ξύλο. Οι αγκαθωτοί μίσχοι και τα κλαδιά συχνά δυσκολεύουν τη συγκομιδή των καρπών. Τα φυτά πρέπει να απέχουν μεταξύ 1-4 m. Για αυτό το είδος υπολογίζεται ετήσια ανάπτυξη 10-20 cm.http://apps.worldagroforestry.org/treedb/AFTPDFS/Hippophae_rhamnoides.PDF

Εχθροί και ασθένειες Ιπποφαούς

Το ιπποφαές είναι φυτό, που γενικά έχει λίγους εχθρούς και ασθένειες

Συγκεκριμένα από τους εχθρούς του, ελάχιστα έντομα μπορούν να θεωρηθούν επιζήμια για την καλλιέργεια. Ακόμα δε και αυτά,όπως λόγου χάριν οι αφίδες (μελίγκρες), αντιμετωπίζονται εύκολα τόσο με συμβατικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα όσο και με βιολογικά.Σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες και αν συμβεί αυτό, αντιμετωπίζονται με τα συνήθη μυκητοκτόνα.Ως προς τις ασθένειες σοβαρά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν ασθένειες εδάφους όπως το βερτιτσίλιο, το φουσάριο ή οι τήξεις φυταρίων. Από τις ασθένειες, αυτή που μπορεί να θεωρηθεί η πλέον σοβαρή είναι η βερτισιλίωση. Είναι μυκητολογική ασθένεια η οποία προσβάλλει και φράζει τα αγγεία του ξύλου, αλλά μπορεί ν’αντιμετωπιστεί.

Ο έλεγχος της ασθένειας βασίζεται στη φύτευση υγιών φυτών σε υγιείς αγρούς, στη χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και στην αποφυγή φύτευσης ευπαθών καλλιεργειών όπου έχει προηγηθεί καλλιέργεια σολανωδών (π.χ ντοματιά) επί σειρά ετών. Η θερμική απενεργοποίηση των μολυσμάτων μέσω ηλιοαπολύμανσης αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη για τον έλεγχο της ασθένειας σε περιοχές με υψηλές θερινές θερμοκρασίες και χαμηλή βροχόπτωση.

 

 

 

 

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας