• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Φυτά σκιάς: Πλέκτρανθος (plectranthus verticillatus)

Οικ.Lamiacae
 

 O πλέκτρανθος vericillatus τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα δημοφιλές θέμα κήπου σε πολλά μέρη του κόσμου, τόσο για το ελκυστικό φύλλωμά του όσο και για τα ευαίσθητα λευκά έως απαλά μοβ άνθη του.https://worldofsucculents.com/plectranthus-verticillatus-swedish-ivy/

Τα λευκά, ανοιχτό μοβ ή απαλό ροζ άνθη εμφανίζονται σποραδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στους κήπους, αλλά πιο άφθονα την Άνοιξη και τα τέλη του Φθινοπώρου.

Η ταξιανθία του μήκους 50-260 mm, έχει συχνά ζευγαρωμένους πλευρικούς κλάδους (verticillasters) στη βάση. Κάλυκας μήκους 3 mm.Δεν απειλείται στο φυσικό του περιβάλλον. Αυτό το φυτό που αναπτύσσεται εύκολα έχει πολιτογραφηθεί σε πολλές θερμότερες περιοχές του κόσμου, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα νησιά της Καραϊβικής έως τη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία.

Παραγωγή ονόματος και ιστορικές πτυχές του πλέκτρανθου: Plectranthus από plektron – ένα σπιρούνι, που αναφέρεται στο σπιρούνι στη βάση του σωλήνα λουλουδιών, και anthos – λουλούδι. verticillatus – στρογγυλό, που αναφέρεται στην ταξιανθία.

Το είδος περιγράφηκε αρχικά από τον γιο του Linnaeus, Carl, ως Ocimum verticillatum, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο Plectranthus από τον George Claridge Druce (1850-1932), έναν Άγγλο βοτανολόγο από τον οποίο πήρε το όνομά του το Fielding-Druce Herbarium του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Άλλα ονόματα που δόθηκαν στο φυτό, που τώρα αναγνωρίζονται ως συνώνυμα, περιλαμβάνουν τα P. nummularius, P. thunbergii και P. racemosum.

Είναι εύκολο να αναπτυχθεί, είτε για εδαφοκάλυψη, είτε για διακοσμητικά κρεμαστά καλάθια. Χρειάζεται σκιά με πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο μίγμα εδάφους.https://www.plantbook.co.za/plectranthus-verticillatus/

‘Ενα διαδεδομένο μίγμα χώματος αποτελείται από 2 μέρη τύρφης έως 1 μέρος αργιλώδους  χώματος και 2 μέρη άμμου. Τα φυτά ποτίζονται καλά και αφήνονται να στεγνώσουν ελαφρώς πριν ποτιστούν ξανά. Αν τα φυτά βραχούν πολύ αναπτύσσουν σήψη των ριζών. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα φυτά ενισχύονται κάθε μήνα με ένα ισορροπημένο λίπασμα.

 Εξαιρετικό φυτό για χρήση στη δασική περιοχή ενός φιλικού κήπου για την άγρια ​​ζωή καθώς προσελκύει έντομα και εντομοφάγα πουλιά. Είναι επίσης φυτό ξενιστή πεταλούδας.

Φύση: Περιθώρια δασικών εκτάσεων και δασών. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποια φύλλα έχουν φαγωθεί, αλλά το φυτό θα ανακάμψει γρήγορα από αυτό.

Ποτίστε μέτρια όλο το χρόνο. Καθώς το φυτό αναπτύσσεται φυσικά σε δάση και δασικές εκτάσεις, θα ευδοκιμήσει με μια γενναιόδωρη προμήθεια φυλλώματος, κομπόστ και σάπια φύλλα.https://www.gardens-life.gr/product/plektranthos/

 

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας