• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Έλατο Νορμανδίας (Abies Normandianna)

Το έλατο  Νορμανδίας είναι ένα δέντρο ύψους 15-20μ., με στενή κόμη, ανθεκτικό κορμό και λεπτά κλαδιά.Το ριζικό του σύστημα είναι βαθύ και έντονο.Οι σπόροι του που παράγονται μετά τα 20 έτη φυτρώνουν 2-4 βδομάδες μετά τη σπορά.Έχει αργή ανάπυξη και φτάνει το ανώτερο απο 40-60 έτη.Το έλατο ζεί απο 300-500 έτη.

Το έλατο αγαπά πιο πολύ τη σκια,στην Ελληνική χλωρίδα το συναντάμε στα βουνά της Κεντρικής Ελλάδας. μέχρι τη Ροδόπη.Το έλατο ευδοκιμεί σε έδαφος με όξινο pH, με ιδιαίτερη προτίμηση στα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ύλη.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά απαιτούν χαρούμενη ατμόσφαιρα, στην οποία συχνά συμμετέχει και κυριαρχεί το στολισμένο έλατο. Πολλοί μάλιστα, προτιμούν να προμηθευτούν ένα “αληθινό” δέντρο, κομμένο από τις ειδικές καλλιέργειες, που σίγουρα θα ξεραθεί μετά από κάποιες μέρες. Ένα ολοζώντανο έλατο όμως, φυτεμένο σε γλάστρα με ενεργές ρίζες, μπορεί να επιβιώσει, αρκεί να συντηρηθεί σωστά. Η ιδέα είναι ελκυστική και το αποτέλεσμα πραγματικά υπέροχο, όχι μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και για όλους τους μήνες, όχι μόνο για το σπίτι, αλλά και για τη βεράντα, την αυλή, την ταράτσα ή τον κήπο, αφού θα ζει κάθε στιγμή κοντά σας και θα γιορτάζει κάθε χρόνο την ίδια εποχή μαζί με εσάς.

Αισθανθείτε τη δροσερή ανάσα του και αφήστε την επιβλητική μορφή του να σας συντροφεύει τις χαρμόσυνες μέρες. Απολαύστε την υπεροχή της παρουσίας του, ακόμα και με ελάχιστα στολίδια, χωρίς απογοητεύσεις, αφού το δικό σας δέντρο, θα αναδείξει την πολύτιμη διαφορά, καθώς θα συνεχίσει να ζει και μετά τις γιορτές.

                    

Το έλατο αν επιλέξετε το ζωντανό σε γλάστρα μπορεί να αντέξει λίγες μέρες τις γιορτές μέσα στο σπίτι αρκεί να του εξασφαλίσετε τις απαραίτητες οριακές συνθήκες. ΦΩΣ, δηλαδή θέση που φτάνει το φως του ήλιου και μακριά απο εστία θέρμανσης,καλοριφέρ, τζάκι air condition, ΑΕΡΑ, πρέπει να αερίζεται ο χώρος του με φρέσκο εξωτερικό αέρα, και ΝΕΡΟ. Μπορείτε να το ποτίζετε με μικρές ποσότητες νερού ανάλογα με το μέγεθος του. όταν στεγνώσει το χώμα του.

Έχοντας προσωπική εμπειρία μικρού έλατου σε γλάστρα που έφερα μέσα στο σπίτι τηρώντας τα παραπάνω, τις γιορτινές μέρες, και το ξαναέβγαλα μετά τις γιορτές παρέμεινε εντελώς υγιές. Μάλιστα του έβαλα φωτάκια με μπαταρία ώστε να μη γίνει βραχυκύκλωμα όταν του έριχνα λίγο νερό και λίγα στολίδια ώστε να μην το επιβαρύνω. Επειδή είναι ένας ζωντανός οργανισμός θεωρώ οτι ήταν μια ευχάριστη διαφορετική εμπειρία για το δέντρο ο στολίσμός του τα Χριστούγεννα

 

 

 

ΈΛΑΤΟ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ή ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

Το έλατο στον κήπο χρησιμοποιείται σε μοναχικές κεντρικές θέσεις, ειδικά του χλοοτάπητα (γκαζόν) ως σημείο αναφοράς Καλό είναι να προτιμάται μια θέση κοντά στο σπίτι,ώστε να φαίνεται απο πάράθυρο, αν πρόκειται να επιτελέσει ρόλο Χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά να ελέγχεται αν περιορίζει τη θέα.Το έλατο μεταφυτεύεται απο Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο.

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας