• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Αστίλβη

 

Οικ.Saxifragaceae


Οι αστίλβες φωτίζουν τους σκιερούς κήπους με το λαμπερό μεσοκαλοκαιρινό χρώμα τους. Τα λουλούδια που μοιάζουν με λοφίο βρίσκονται ψηλά πάνω από το ελκυστικό, βαθύ πράσινο φύλλωμα. Τα χρώματα των λουλουδιών ποικίλλουν από λευκό, ροζ και βαθύ κόκκινο, μέχρι απαλή λεβάντα και βιολετί. Όλα είναι ελκυστικά για τις πεταλούδες και τα ωφέλιμα έντομα. Μάθετε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτά τα ξέγνοιαστα πολυετή φυτά που αγαπούν τις σκιές. Όταν συγκρίνετε δύο φυτά αστίλβης δίπλα-δίπλα, είναι εύκολο να δείτε διαφορές στην ποιότητα. Όσο μεγαλύτερο είναι το φυτό, τόσο πιο γρήγορα θα εγκατασταθεί στον κήπο σας και τόσο πιο γρήγορα θα ανθίσει.

Oi αστίβες αποδίδουν καλύτερα στη μερική σκιά, αλλά θα αναπτυχθούν και σε πλήρη σκιά. Σε δροσερά, βόρεια κλίματα, οι περισσότερες ποικιλίες αστίλβης θα ανεχθούν τον ήλιο όλη μέρα.

Η αστίλβη πρέπει να φυτεύεται σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος που παραμένει σχετικά υγρό καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Προτιμά χώμα που έχει χαλαρή υφή και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Η προσθήκη κομπόστ στην περιοχή φύτευσης θα βελτιώσει το έδαφος και θα το βοηθήσει να διατηρήσει την υγρασία. Το (compost) επίστρωμα με οργανικά υλικά όπως το λίπασμα, ο τεμαχισμένος φλοιός ή τα τεμαχισμένα φύλλα θα προσθέσει θρεπτικά συστατικά και θα βελτιώσει σταδιακά την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί την υγρασία. Η αστίλβη πρέπει να ποτίζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μέχρι να εγκατασταθούν τα φυτά και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ριζικό σύστημα. Η εφαρμογή υγρού λιπάσματος τον Ιούνιο και ξανά τον Ιούλιο θα επιταχύνει την ανάπτυξη. Όπως όλα τα πολυετή φυτά, η αστίλβη χρειάζεται λίγο χρόνο για να καθιερωθεί. Τα φυτά θα αρχίσουν να ανθίζουν καλά τον δεύτερο χρόνο τους.

Η αστίλβη έχει σπουδαία χρήση στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση κήπου.Μια δύσκολη, σκιερή περιοχή γκαζόν μετατρέπεται σε μια πολύχρωμη φύτευση πολυετών φυτών που αγαπούν τη σκιά. Οι αστίλβες είναι ευγενικά φυτά που αναμειγνύονται καλά με θάμνους και άλλα πολυετή φυτά και θα ανθίσουν στη σκιά των φυλλοβόλων δέντρων.Ένα παραμελημένο μέρος της αυλής σας, αποκτά άλλη όψη με την αστίλβη, όπως κοντά σε ένα σωρό κομποστοποίησης ή κατά μήκος της πλευράς ενός βοηθητικού κτιρίου ή φράχτη. Η αστίλβη συνδυάζεται καλά με ιθαγενή φυτά, επομένως είναι καλό για φυσικά περιβάλλοντα, όπως ένας δασικός κήπος ή δίπλα σε ένα σκιερό ρυάκι ή λιμνούλα. Σκιερό αίθριο: Οι συμπαγείς ποικιλίες αστίλβης αναπτύσσονται πολύ καλά σε δοχεία. Μπορούν να φυτευτούν μόνα τους ή να αναμειχθούν με μονοετή φυτά ανθεκτικά στη σκιά και άλλα πολυετή φυτά. Τοποθετήστε το δοχείο σε σκιερό σημείο και ποτίστε τακτικά για να εξασφαλίσετε ότι το χώμα δεν θα στεγνώσει ποτέ εντελώς.

Ζώνη ανθεκτικότητας 3-8 https://planthardiness.ars.usda.gov/

Είναι εγγενής στην Ανατολική Ασία. Υπάρχουν 18 είδη αυτού του φυτού διαθέσιμα και εκατοντάδες υβριδικές ποικιλίες. Το ρίζωμα βλασταίνει σύνθετα φύλλα με πολλά οδοντωτά φυλλαράκια που είναι γυαλιστερά και μοιάζουν με φτέρη.  Αργά την άνοιξη έως αρχές καλοκαιριού εμφανίζονται εντυπωσιακά λοφία από μικροσκοπικά λουλούδια με μακριά στελέχη με χρώματα που κυμαίνονται από λευκό έως απαλό ροζ έως πλούσιο μωβ έως μπορντό. Όταν φυτεύετε το αστίλβες προτιμήστε μια μερική σκιά ή μια σκιασμένη θέση στον κήπο που αντανακλά από πού προέρχονται. Στην άγρια φύση, η αστίλβη βρίσκεται σε δασικές εκτάσεις και ορεινές χαράδρες, επομένως είναι λογικό να απολαμβάνει άφθονη σκιά και υγρές (ακόμη και βαλτώδεις) συνθήκες. Ταιριάζει πολύ σε φυτεύσεις δίπλα στο νερό, όπως δίπλα σε λιμνούλες. Η αστίλβη φυσικοποιείται και σχηματίζει συστάδες γρήγορα και μπορεί να μείνει ανενόχλητη για χρόνια.

 

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας