• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Ανανάς: καλλιέργειες πρόκληση στην Ελλάδα

  • Home
  • Uncategorized
Οικ.Bromeliaceae 

Ο ανανάς(Ananas comosus) είναι ένα τροπικό φρούτο με ρηχές ρίζες που καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές χωρίς παγετό όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται συνήθως απο 18-35 βαθμούς Κελσίου. Καλλιεργείται καλύτερα σε όξινα, χαλαρά, αμμώδη, οργανικά πλούσια, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Τα φυτά ανανά πολλαπλασιάζονται κυρίως με κορώνες (φυλλώδεις συστάδες πάνω από ώριμους καρπούς), ολισθήσεις (στους μίσχους κάτω από τον καρπό), “λαίμαργα” (κατά μήκος του στελέχους) ή σε μικρότερο βαθμό από παλιούς μίσχους.

Σε εύκρατες περιοχές, οι ανανάδες καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους σε  θερμοκήπια ή σε δοχεία ως φυτά εσωτερικού χώρου. Τα φυτά εσωτερικού χώρου απαιτούν σταθερά υγρό έδαφος, λαμπερό ήλιο, υψηλή υγρασία και θερμοκρασία αέρα που δεν πέφτει κάτω από 18 Κ Οι καρποί μπορεί να μην εμφανίζονται σε φυτά εσωτερικού χώρου τα πρώτα χρόνια. Τα φρούτα εσωτερικού χώρου είναι συνήθως αρκετά μικρά και όχι ιδιαίτερα νόστιμα, αλλά είναι διακοσμητικά ελκυστικά.

Σε εσωτερικό χώρο (α) αφαιρέστε το φυλλώδες στέμμα (με στρίψιμο ή κόψιμο) από έναν ανανά του εμπορίου, (β) αφαιρέστε τυχόν κίτρινα φρούτα που έχουν απομείνει προσαρτημένο στο στέμμα, (γ) στεγνώστε το στέμμα για μία ή δύο ημέρες, (δ) Τοποθετήστε το στέμμα σε ένα υγρό μίγμα χώματος γλάστρας ή σε νερό μέχρι να εμφανιστούν οι ρίζες και (ε) φυτέψτε το στέμμα σε ένα δοχείο με χώμα για γλάστρα τύπου βρωμέλιαδας που στραγγίζει καλά. Τα δοχεία μπορούν να βγαίνουν έξω το καλοκαίρι και να τοποθετούνται σε ηλιόλουστες τοποθεσίες, αλλά θα πρέπει να επιστρέφονται σε εσωτερικούς χώρους όταν οι νυχτερινές θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια-έδαφος-νερό

Τα τροπικά φυτά είναι μεγάλοι θαυμαστές του νερού και της υγρασίας. Θα πρέπει να τα ποτίζετε συχνά, αλλά είναι σημαντικό να φροντίζετε να μην είναι υπερβολικά ποτισμένα. Δεν τους αρέσει να κάθονται σε μουσκεμένο έδαφος. Πρέπει να τα διατηρήσετε ομοιόμορφα υγρά. Μπορείτε να το πετύχετε ποτίζοντας το φυτό ανανά σας περίπου μία φορά την εβδομάδα. Θα ξέρετε ότι είναι ώρα να ποτίσετε το φυτό σας όταν η κορυφή του εδάφους στεγνώσει. Η υγρασία θα είναι ο καλύτερος φίλος του φυτού ανανά σας. Εάν ανησυχείτε ότι δεν υπάρχει αρκετή υγρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα. Μπορείτε ακόμη και να κρατήσετε το φυτό ανανά σας στο μπάνιο. Το να κάνετε ντους και να αφήσετε το φυτό σας να απορροφήσει την υγρασία θα μιμηθεί το τροπικό περιβάλλον από το οποίο προέρχεται! Το να ψεκάζετε το φυτό σας με ένα μπουκάλι ψεκασμού νερό είναι επίσης ένα κόλπο για να το διατηρήσετε πιο εκχυμένο. Μην κλαδεύετε τα φυτά σας κατά τους χειμερινούς μήνες. Μπορεί κατά λάθος να κόψετε τη νέα ανάπτυξη. Αντίθετα, μπορείτε να κόψετε και να κλαδέψετε το φυτό ανανά σας κατά τη διάρκεια της Άνοιξης. Αυτά τα φυτά θα χρειάζονται περιστασιακά κόψιμο καθώς μεγαλώνουν μεγάλα φύλλα.

Το κλειδί για να διατηρήσετε το φυτό ανανά σας χαρούμενο είναι να μην μουσκεύει το έδαφος. Μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας χώμα που προορίζεται για παχύφυτα ή κάκτους. Αυτό θα κρατήσει το φυτό ανανά σας καλά στραγγισμένο. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε βότσαλα στον πάτο της γλάστρας του φυτού σας για να απορροφήσετε επιπλέον υγρασία από τις ρίζες. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η ποσότητα φωτός που παίρνει το φυτό ανανά σας. Δεδομένου ότι είναι τροπικά φυτά, απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο. Ένα καλό, ηλιόλουστο περβάζι θα κάνει το φυτό σας χαρούμενο. Μπορείτε ακόμη και να τα βάλετε σε εξωτερικούς χώρους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να τα αφήσετε πραγματικά να εμποτιστούν με αυτή τη βιταμίνη D. Το φυτό ανανά σας θα χρειάζεται τουλάχιστον οκτώ ώρες απευθείας ηλιακό φως την ημέρα.https://thegreenthumbler.com/pineapple-plant/

Το Ananas comosus, κοινώς αποκαλούμενο ανανά, είναι ένα χερσαίο φυτό, που ανακαλύφθηκε αρχικά να αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής (κυρίως Βραζιλία). Οι Ινδιάνοι της Καραϊβικής φέρεται να έφεραν αυτό το φυτό στην Καραϊβική. Ο Κολόμβος είδε τον πρώτο του ανανά στη Γουαδελούπη το 1493. Κατά τη διάρκεια του 1500 και του 1600, αυτό το φρούτο διανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια ιστιοφόρων πλοίων. Σήμερα, οι ανανάδες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο. Σε τροπικές περιοχές, καλλιεργούνται τόσο εμπορικά για τον εξαιρετικό τους καρπό όσο και διακοσμητικά ως φυτά τοπίου. Σε εύκρατες περιοχές όπως το Σεντ Λούις, μπορούν να καλλιεργηθούν σε θερμοκήπια ή σε εσωτερικούς χώρους ως φυτά εσωτερικού χώρου. Σε θερμές περιοχές όπως η νότια Φλόριντα, το νότιο Τέξας ή η νότια Καλιφόρνια, τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε εξωτερικούς χώρους σε προστατευμένες τοποθεσίες, αλλά αυτά τα φυτά είναι δυσανεκτικά στον παγετό και θα εξασθενήσουν και θα παρουσιάσουν ζημιά από τις χειμερινές θερμοκρασίες αρκετά κάτω από 18 βαθμούς. Σε εξωτερικούς χώρους, τα φυτά ανανά συνήθως μεγαλώνουν 37,6-10εκ. ύψος (τα φύλλα έως 7,6  ή περισσότερο και οι καρποί έως 8,6εκ) . Σε βασικές ροζέτες εμφανίζονται άκαμπτα, σκληρά, στενά, σε σχήμα σπαθιού, αειθαλή, γκριζοπράσινα φύλλα συνήθως με πριονισμένες άκρες. Πριν από την ανθοφορία, το στέλεχος στο κέντρο της ροζέτας επιμηκύνεται και μεγαλώνει. Μωβ ή κόκκινα λουλούδια (50-200) στη συνέχεια ανθίζουν σε μια μεγάλη ταξιανθία. Με μια συμπαγή κορώνα φύλλων, ο καρπός του ανανά σχηματίζεται και ωριμάζει σε μήκος 28εκ ή περισσότερο με βάρος έως 14 κιλά.https://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=278162

Ετερογένεια ποιότητας καρπών ανανά

Η ετερογένεια στην ποιότητα των καρπών αποτελεί σημαντικό περιορισμό στις αγροδιατροφικές αλυσίδες. Σε αυτή την εργασία οι πηγές της ετερογένειας του ανανά στο χωράφι μελετήθηκαν σε τέσσερα πειράματα σε εμπορικά χωράφια ανανά. Οι στόχοι ήταν να προσδιοριστεί (α) εάν οι διαφορές στην ποιότητα των καρπών του ανανά μεταξύ των μεμονωμένων καρπών σχετίζονται με διαφορές στη ζωτικότητα των μεμονωμένων φυτών εντός της καλλιέργειας τη στιγμή της επαγωγής τεχνητού άνθους. και (β) εάν οι πλευρικοί βλαστοί που παράγονται από το φυτό κατά τη φάση παραγωγής ευθύνονται για την ετερογένεια της ποιότητας του καρπού. Δύο ποικιλίες ανανά θεωρήθηκαν: cv. Sugarloaf και cv. Λείο καγιέν. Το σφρίγος του φυτού κατά τη στιγμή της επαγωγής τεχνητού άνθους μετρήθηκε με τρεις παραλλαγές: τον αριθμό των λειτουργικών φύλλων, το μήκος των φύλλων D και το διασταυρούμενο προϊόν τους. Τα χαρακτηριστικά ποιότητας των καρπών που μετρήθηκαν κατά τη συγκομιδή περιελάμβαναν εξωτερικές ιδιότητες (βάρος και ύψος καρπού, διαβροχή και στέμμα) και εσωτερικά χαρακτηριστικά ποιότητας [ολικά διαλυτά στερεά (TSS), pH, ημιδιαφανής σάρκα]. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ετερογένεια στο βάρος των καρπών ήταν συνέπεια της ετερογένειας στο σθένος των φυτών τη στιγμή της επαγωγής των ανθέων. Αυτή η επίδραση ήταν κυρίως στο βάρος της προσβολής και λιγότερο ή όχι στο βάρος της κορώνας.

 

Εποχή φύτευσης ανανά

Ο ιδανικός χρόνος φύτευσης είναι 12-15 μήνες πριν από την περίοδο αιχμής της ανθοφορίας υπό φυσικές συνθήκες, η οποία ποικίλλει από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο σε διάφορες περιοχές. Ο χρόνος φύτευσης ποικίλλει επίσης από τόπο σε τόπο ανάλογα με την ένταση των βροχοπτώσεων. Η φύτευση συνήθως αποφεύγεται την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων.

Εχθροί και ασθένειες ανανά

Ο ανανάς είναι συνήθως απαλλαγμένος από παράσιτα εκτός από προσβολή από αλευρώδη  και λέπιδόπτερα σε σποραδικές περιπτώσεις. Οι ασθένειες δεν είναι συχνές εκτός από τη σήψη των στελεχών στην περίπτωση του ανανά. Τα μέτρα ελέγχου περιλαμβάνουν καλή αποστράγγιση και βύθιση των “λαίμαργων σε μείγμα Boradeaux πριν από τη φύτευση.https://nhb.gov.in/report_files/pineapple/PINEAPPLE.htm

 

10% έκπτωση με την εγγραφή σας στο Newsletter μας!*

*Η έκπτωση ισχύει για την πρώτη παραγγελία σας